pondělí 19. září 2011

Lístečková metoda

Používám ji tehdy, když si potřebuju srovnat myšlenky na jedno rozsáhlejší téma a v hlavě mám sice dost nápadů, ale jsou to jen chaotické útržky bez struktury a systému. Potřebuju třeba napsat rozsáhlejší článek na nějaké téma nebo připravit osnovu webu.
Vezmu si hromádku papírků o velikosti A7 (to je přibližně polovina obyčejné dopisní obálky, barevné lepíky by taky posloužili) a začnu na ně psát nápady tak, jak se objevují. Co lísteček, to jedna myšlenka. Některé mě napadnou samy, jiné se vynoří, když se porozhlédnu po internetu nebo zalistuju v knížkách. Když jich mám dost, rozložím si je na stůl a začnu je seskupovat podle témat. Začnou se objevovat souvislosti mezi některými lístečky, takže je dám k sobě. Postupně takhle vzniká nějaká struktura, z chaosu se vynořuje organizovaný systém. 
Papírky můžou posloužit jednorázově a pak je vyhodím. Nebo je připevním na nástěnku a můžu na tématu pracovat několik dní. Nástěnka zároveň slouží jako viditelná připomínka pro mozek, aby věděl, na čem má (podvědomě) pracovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat