neděle 8. dubna 2012

Šetříme, i když máme děti

Připadá vám bezcitné šetřit na svých dětech? Myslíte si, že je lepší ošidit sebe, ale dětem dopřát všechno, co jen můžeme? Není to někdy zbytečné nebo dokonce děťátku na škodu?

Pár tipů, jak ušetřit a přitom neošidit svoje dítě:

Miminko – kojit co nejdéle, je to jak levnější, tak i zdravější pro dítě a méně pracné pro maminku.

Miminku dávat na pití čistou vodu. Miminko ještě nezná rozdíl mezi chutěmi a na vodu si zvykne stejně snadno jako na slazené vody. Do budoucna sobě ušetříte hromadu lahví se sirupem a svému dítku spoustu zbytečného cukru.

Pro úplně malé dítě jsou předměty z domácnosti stejně vzrušující jako drahé hračky. Pohraje si se lžičkou, plastovými kelímky, letáky z obchodu, vodou, pískem, šiškami. Neznamená to, že mu nekoupíme hračky, ale nemusí se v nich topit.

Choďte s dětmi raději do přírody než po městě. Ve městě je spousta lákadel, hračkárny, stánky, cukrárny a děti prosí a prosí. Přitom tam jen řídkakdy najdeme něco, co by dítěti nějak zvlášť prospělo. V přírodě bývá i o něco lepší vzduch, dítě má větší možnost se proběhnout a vyblbnout a i dospělému prospěje, když se pohybuje mezi zelení.

Nákupy dělejte pokud možno bez dětí a když už je musíte vzít sebou, tak je nějak zabavte. Třeba tím, že si budete povídat, co je potřeba nakoupit, co z toho uvaříte, můžete se s dítětem poradit, která jablka koupit a podobně. S trochou štěstí se vám povede vyhnout se regálu se sladkostmi nebo přemluvit dítko spíš na sladký koláč než na bonbóny.

Značkové oblečení a hračky jsou drahé, přitom nemusí poskytnou lepší službu kromě toho, že ukáží ostatním, že na to máte. Na oblečení ze sekáče nebo zděděném není nic špatného a je to další způsob, jak ušetřit.

Na výlety si berte vlastní jídlo a pití. Bývá to levnější. Hlavně to pití máme sklon podceňovat a pak se divíme, kolik jsme utratili.  

Vlastnoručně vyrobený bublifuk: http://hobby.idnes.cz/jak-vyrobit-nejlepsi-smes-na-bublifuk-vyuzijte-tipy-od-profesionalu-1jg-/hobby-domov.asp?c=A090515_143743_hobby-domov_bma

Slevové karty pro mládež: http://www.mesec.cz/clanky/jste-mladi-vytriskejte-maximum-na-slevach/

 

Žádné komentáře:

Okomentovat