neděle 8. dubna 2012

Finanční vzdělávání a finanční gramotnost

K tomuto článku mě inspirovala kniha Finanční vzdělávání pro střední školy od autorů Zuzana Dvořáková, Luboš Smrčka a kol. Vzhledem k tomu, že je to učebnice, je dost obsažná, takže další články inspirované touto knížkou budou určitě následovat.

Pod pojmem finanční vzdělání nebo gramotnost si představuju soubor znalostí, které člověku umožní správně se rozhodovat, pokud jde o peníze. Jsou to znalosti a dovednosti, což samozřejmě neznamená, že se člověk bude automaticky správě rozhodovat. Všichni víme, že kouření je nezdravé nebo že si máme dát raději jablko než sušenku a děláme to? Znalosti sami o sobě nemusí stačit, ale bez nich to nejde.

Na úvodních stránkách té knihy je spousta informací o tom, kdy, kde, kdo a jak definoval pojmy finanční vzdělávání a finanční gramotnost, to jsem jen tak přelétla očima, protože to mě moc nezajímá. Zachytila jsem tam ale jednu velmi zajímavou informaci a to, že by měly existovat možnosti finančního vzdělávání – i v dospělosti – které jsou nezávislé na komerčních zájmech. Spousta informací, které o penězích a finančních produktech získáváme, pochází právě od bank, pojišťoven, finančních poradců, ale ti jsou motivování ziskem a proto nám nemusí říkat pravdu nebo aspoň ne celou pravdu. Další problém je v tom, že takto získané informace jsou útržkovité a nedávají dohromady ucelený obraz.

Začala jsem tedy hledat na internetu stránky, které by se finančním vzděláváním zabývaly. Je jich samozřejmě mnohem víc, ale slwdovat desítky stránek je časově náročné a informace pokud jde o finanční produkty se s časem mění, takže je lepší najít si jen pár zdrojů než se snažit číst všechno, co se k tomuto tématu na internetu vyskytne.

http://www.finance.cz/

http://www.mesec.cz/

http://www.penize.cz/

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat