neděle 8. dubna 2012

Investovat

Když uděláte nějaké úsporné opatření nebo si vyděláte o něco víc, a přitom si ty ušetřené peníze necháte v peněžence, moc si nepomůžete. Prostě to utratíte a změnu ani nepocítíte. Je lepší odkládat tyto peníze stranou, nejlépe na nějaký dobře úročený vklad a to i tehdy, když je to jen malá částka. V praxi je lepší převádět každý měsíc – hned po výplatě určitou částku na spořící účet. I malé částky v dlouhodobé perspektivě můžou přinést slušnou částku.

Čas – riziko – zisk. Zisk z investice je závislý na dvou faktorech na době, na kterou se vzdáváme svých peněz, a na riziku, které jsme ochotni podstoupit.

Peníze buď utrácíme nebo investujeme

To bychom neměli zaměňovat.
Investice je pro mě takový výdaj, který povede k mým vyšším výdělkům (případně menším výdajům) v budoucnosti.
Třeba peníze za kurz angličtiny nebo za úsporné žárovky.

Stavební spoření a penzijní připojištění

Nejvýhodnější způsob uložení peněz pro někoho, kdo se v tom vůbec nevyzná a nechce se vůbec starat, je penzijní připojištění a stavební spoření. Je to výhodné proto, že na obojí přispívá stát.

Stavební spoření

http://www.penize.cz/stavebni-sporeni

 

Penzijní připojištění

http://www.penize.cz/17631-zakladni-otazky-a-odpovedi-penzijniho-pripojisteni

 

Webový projekt


Když koupíme doménu a začneme provozovat internetové stránky s tím, že z nich časem budeme mít nějaký příjem, je to taky investice.



Investice do podnikání


Ne každý má na to, aby si koupil továrnu nebo restauraci, ale jsou i menší a levnější způsoby, jak začít. Internetová stránka nebo obchod, podnikání v MLM, doučování, to je jen několik málo příkladů, jak lze začít

Fotovoltaické panely

http://hobby.idnes.cz/fotovoltaicke-panely-jsou-investici-jakou-nenabidne-zadna-banka-pxf-/hobby-domov.asp?c=A090421_172846_hobby-domov_bma

Další možnosti:

Termínované vklady

Nemovitosti

Akcie, dluhopisy,

Spořící vklady

Komodity

Umění

Víno

Známky a sbírky

 

Žádné komentáře:

Okomentovat