neděle 8. dubna 2012

Chránit svůj majetek

To, že jste poctivý/á, neznamená, že jsou takoví všichni. Chodí mezi námi spousta lidí, kteří sledují, co a kde je možné ukrást. Zkuste se někdy dívat na svět jejich očima a všímat si možností, kde a jak se nepoctivě obohatit. Budete překvapení, jak neopatrní někdy lidé jsou. Následující opatření jsou obzvlášť důležitá, když s sebou máte děti, protože se přirozeně soustředíte na ně a nesledujete tolik třeba svoji kabelku nebo svoje okolí.

 

Mobil: nevolat tam, kde je spousta lidí, někdo mi ho může vytrhnout z ruky a zmizet v davu nebo si vyčíhá, kam ho ukládám.

 

Peněženka: nenechávat navrchu kabelky (hlavně když není uzavřená), nenosit v zadní kapse kalhot. Po zaplacení nebo výběru v bankomatu pečlivě uložit. Nenosit ji v igelitce nebo v síťovce, je to příliš snadné lákadlo.

 

Kabelka: neodkládat do nákupního vozíku. Stačí se pak otočit a taška nebo peněženka je fuč.

 

Dobrý nápad je přivázat si věci. Viděla jsem kabelky s vnitřními poutky, na která je možné připevnit klíčenku nebo cokoliv, co se dá přivázat na šňůrku. Také se tím hledání klíčů nebo mobilu usnadní.

 

Krádež peněženky z kapsy bundy, kterou pověsíte v restauraci na opěradlo, je pro zloděje také strašně jednoduchá.

 

Rizikové jsou hlavně ty situace, kdy jste zaujati nějakou jinou činností, třeba při nastupování a vystupování z tramvaje, při kupování jízdenky apod.

 

 

Auto:

 

Pro zkušeného zloděje je otevření auta záležitostí velmi rychlou. Když vidí bundu nebo tašku, neříká si, že to jsou levné věci, řekne si: Hele taška, podivám se.

 

Nenechávat v autě nic, ani levné věci. I levná bunda na zadním sedadle může zlákat zloděje, aby zkontrolovat, jestli jste tam nenechali peníze nebo mobila. V krajním případě schovejte věci do kufru. Přes noc tam nenechávejte vůbec nic. Moje kamarádka takhle přišla o velmi drahý šicí stroj. Přijela po půlnoci a byla příliš unavená na to, aby ho ještě vyndala. Říkala si, že těch pár hodin do rána se nic nestane. Stalo se.

 

Schovávat cenné věci do kaslíku před spolujezdcem není moc dobré. Je to první místo, kam se případný zloděj podívá. To už je bezpečnější třeba prostor pod sedačkou.

 

Pokud to jde, parkujte auto tak, abyste na něj viděli. V restauraci si sedněte tak, abyste ho měli na očích.

Doma

 

Vždy zamykat, i když odcházím na chvíli.

 

Nepouštět do bytu cizí lidi. Plynaři, odečítači vodoměrů a podobní lidé musí mít vždy nějaký doklad a jsou povinni vám ho ukázat. O jejich případné návštěvě také víte předem.

 

Na zvonek si napište raději rodina Novákova, než Marie Nováková. Když je tam jedno jméno, ještě k tomu ženské, dá se čekat, že tam bude bydlet jedna osoba něžného pohlaví nanejvýš s dětmi. Když je tam označení rodina, bydlí tam zpravidla víc lidí.

Žádné komentáře:

Okomentovat