čtvrtek 12. ledna 2012

Jaká je vaše peněženka?

Jaká je vaše peněženka
Jaká je vaše peněženka? Máte v ní jen peníze, nebo do ní cpete i účtenky, jízdenky, papírky s poznámkami, seznamy nákupů a podobné věci?
Podobná otázka by asi v reálném světě vyvolala rozpaky, přece jen věci kolem peněz jsou tak trochu soukromé a rozmyslíme se, jestli se na ně zeptat. Naštěstí na internetu je to trochu jiné, takže si dovoluju tuhle zvláštní otázku.
Peněženka je něco, bez čeho se neobejde snad nikdo na světě, kromě miminek a lidí mentálně natolik pozadu, že nezvládnou ani základní manipulaci s penězi.
Peněženku si taky hlídáme víc, než co jiného, dokonce i tehdy, když máme u sebe cennější věci. Přijít o peněženku je strašně nepříjemné. A je velký rozdíl mezi tím, když ji ztratíte nebo když vám ji někdo sebere.
Protože když ji ztratíte, víte, že je to hlavně váš problém a nenarušuje se tím vztah s okolím. Když vám ji ukradnou, je to horší proto, že přestáváte věřit lidem kolem.
Představte si, že se vám podobná věc stane třeba v práci. Něco se vám ztratí, vy nevíte, kdo to vzal, ale víte, že víte, že to byl někdo z lidí kolem. Že máte mezi sebou zloděje. Člověk si dává větší pozor na věci, ale taky míň důvěřuje lidem kolem. Vztahy trpí a to je špatné, protože dobré vztahy s ostatními lidmi, to je jedna z hlavních věcí, která má vliv na naši spokojenost.
Peněženka má jednak určitou funkci – slouží k uchovávání a přenášení peněz – ale má taky tak trochu funkci symbolickou. Symbolizuje peníze, jejich dostatek nebo nedostatek.



Žádné komentáře:

Okomentovat