čtvrtek 12. ledna 2012

Šetříme, ale nesyslíme

Šetřit, to znamená buď svoji kapsu nebo životní prostředí, ideálně obojí. Protože co ušetřím, na to nemusím vydělat, případně mohu ty peníze použít na něco jiného.
1.    Nekoupit. První věc je kupovat jen to, co skutečně potřebujeme. Spousta nákupů je impulsivních, nepromyšlených. Nejdřív za tu věc musíme zaplatit, pak se o ni musíme starat, někam ji uložit, uklízet okolo ní, časem pak řešíme, jak se jí – už nefukční, nemoderní nebo zastaralé – zbavit. když se chystáte něco koupit, zkuste to odložit o den nebo o měsíc. Možná, že pak už to nebudete tolik chtít nebo potřebovat.
2.    Prodat. Míváme doma spoustu věcí a některé už nepoužíváme, ale mohl by je využít někdo jiný. Napadá mě třeba to, že mám ve sklepě pletací stroj. Už roky jsem ho nepoužila. Mohla bych ho někomu prodat. Někomu, kdo ho lépe využije. Můžeme to nabídnout v inzerátu na internetu nebo v místních novinách. Dát vědět známým, ti mají zase své známé, co mě doma překáží, to jinému udělá radost a dobrou službu. Na internetu jsou aukční weby, třeba aukro.cz, kde se dá prodat všechno možné i nemožné.  Bohužel tam už musíme počítat i dopravou, která všechno prodražuje.
3.    Vyměnit. Třeba formou burzy, kdy se maminky sejdou, každá přinese oblečení, ze kterého jejich děti už vyrostly, a můžou vyměňovat. Totéž by šlo udělat i u dospělého oblečení, samozřejmě v bezvadném stavu. Každá žena má doma nějakou tu kabelku, halenku nebo boty, které si kdysi koupila nebo dostala a nenosí je kvůli špatné velikosti, nevhodné barvě nebo se jí prostě nelíbí. Tak proč to nezkusit vyměnit?
4.    Recyklovat. U některých věcí to jde: svetry jdou rozpárat a přeplést (to všem zabírá hodně času), kus nábytku můžeme odvézt na chatu, kde ještě poslouží, otlučený talíř se dá dát pod květináč na balkóně, omšelá deka může ještě posloužit pejskovi. Leccos se dá zrecyklovat na zahrádce, vlastně cokoliv, co je schopno se rozložit v kompostu.  
5.    Věnovat. Když to nikdo nechce za peníze, tak to můžeme věnovat zadarmo. Ve většině měst najdeme (často církevní) organizace, které se sběrem zachovalých věcí zabývají.
6.    Vyhodit do tříděného odpadu. Pokud to jen trochu jde, tak třídíme. Je to ohleduplné vůči přírodě a taky je to příklad pro ostatní. Přece jen nechceme, aby se z té naší zeměkoule stalo jeno velké smetiště.
7.    Když už to jinak nejde, tak se to hodí do odpadu. Nemá smysl schovávat doma úplně všechno. Hospodárnost je pěkná vlastnost, ale všechno má své meze. Když máte byt nebo dům plný věcí, ztrácíte přehled o tom, co už máte a stejně svých zásob nevyužijete. Spíš sklouznete do chaosu, budete obtížně udržovat pořádek a ta záplava věcí vás bude tížit a znervózňovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat