sobota 10. prosince 2011

Zálohování dat pro obyčejné lidi

Zálohujete svá data? Nebo je prostě máte v počítači a doufáte, že tam zůstanou navěky? Nezůstanou. Přitom data mohou být cennější než ten samotný počítač. Nejen pro firmu, která tam uložené údaje o zákaznících, o výrobní technologii nebo další informace, životně důležité pro chod firmy. I obyčejní lidé, soukromé osoby, mají v počítači velmi důležité věci. Co třeba fotky? Fotky dětí, rodiny, ty přece mají hodně velkou cenu. Možná ne finanční, ale určitě cenu citovou. Jsou vám drahé a velmi by vás mrzelo, kdybyste je ztratili.
Zatímco firmy jsou si hodnoty svých dat vědomé a obvykle mají aspoň nějaký systém zálohování dat, obyčejný člověk to moc neřeší. Mávne nad tím rukou. Řekne si, že nic zvlášť cenného v tom počítači nemá. Nebo si dá zálohování do pomyslného seznamu úkolů, které se udělají někdy, až na ně bude čas. Což prakticky znamená – nikdy.
Počítače přitom nijak bezvadné zařízení není. Pevný disk, na kterém jsou uloženy informace, může vypovědět službu z ničeho nic. Pak ani sebelepší počítačový mág nemusí být schopen data obnovit. Počítač může ohrozit spousta věcí.Voda – nemusí to být zrovna povodeň, stačí vyplavená pračka souseda nad námi. Hrnek s kávou by asi taky neprospěl třeba notebooku. Elektřina. Přepětí v síti. Oheň. Požár nikomu nepřeju. Zloději. Zvlášť u notebooků, které někam přenášíme. Ale největším rizikem je sám uživatel. Když si vlastní vinou smažete něco důležitého, což se stává dost často. Nebo to udělá vaše dítě.
Jaké jsou možnosti zálohování?
Přímo v počítači. Není to takový nesmysl. Když pracujete delší dobu na nějakém souboru, může mít smysl ukládat si průběžné verze. Třeba označené datem, takže pak víte, jak šly za sebou.
Zvláštní kapitola jsou fotky. Můj systém je ten, že fotím v co nejlepší  kvalitě. Když s pak povede opravdu výjimečný snímek, můžu ho nechat vytisknout i na A4 a pořád vypadá dobře. velký obrázek vždycky můžu zmenšit, ale malý už bez ztráty kvality nezvětším. Jedinou nevýhodou je, že fotky pak zabírají v počítači i ve foťáku hodně místa. Originální fotky uložím do archivního souboru, označím datem a v tom souboru nikdy nic neupravuju. Každou fotku, kterou chci jakkoliv upravovat, si zkopíruju někam jinam.  Čas od času je potřeba ten archivní soubor zazálohovat někam mimo počítač. Už jen proto, že zabírá dost místa na pevném disku.
Druhý počítač. Když máte k dipozici dva počítače, třeba jeden doma, druhý v práci, je to jedna z možností. Jen to chce nějakého prostředníka – flashku nebo externí disk, případně přenést data přes nějaké internetové úložiště.
CD, DVD. Vypalování na CD nebo DVD je levné a jednoduché a zvládne to i dítě. Pak je třeba ještě udržet v těch CD/DVD pořádek. Popisovat je a ukládat tak, aby byla šance najít to, co zrovna potřebujeme. CD a DVD jsou levná, to by mělo napovědět, že to asi taky nebude ta nejspolehlivější záloha. Mockrát už se mi stalo, že jsem nějaký disk prostě nepřečetla. Zvlášť u starších CD se mi to stává. Ovšem představa toho, že budu všechno po pár letech přepalovat znova, z té tedy nadšená nejsem.
Externí disk, flash disk. Nejjednodušší a můj oblíbený způsob. Flash disk, fleška, se hodí spíš pro menší soubory dat, ale je levná, jednoduchá, snadno se přenáší. Snadno se taky ztrácí. Její cena vypovídá něco i o kvalitě, takže jako jedinou zálohu důležitých dat bych ji rozhodně nepoužila. Externí disk je dražší zařízení, má nesrovnatelně větší kapacitu a je i spolehlivější.
Internet.  Data je možné uložit i na internetu, buď zadarmo nebo jako placenou službu.
Email není sice určen pro zálohování dat, ale výjimečně se použít dá. V kurzech pro nezaměstnané třeba doporučuju, aby si tam uložili aktuální životopis. Pak ho můžou poslat potenciálnímu zaměstnavateli odkudkoliv, dokonce i tehdy, když doma počítač nemají a využívají počítače v knihovnách nebo v informačních centrech.
Bezplatná internetová úložiště. Např. google dokumenty, ke kterým máte přístup, když se zaregistrujete na gmail.com. Dalším je třeba dropbox, bohužel v angličtině.
Google dokumenty umí otevřít  a upravovat dokumenty ve Wordu nebo Excelu, což z něj činí dobrý nástroj pro sdílení dat. Dokážu si tak představit třeba tabulku, do které členové nějakého týmu průběžně zapisují data – objednávky, prodeje, data, cokoliv, co potřebují vidět i ostatní.
Ftp server – koupíte si prostor u firmy, která nabízí hosting pro webové stránky. Ceny jsou max. do tisícovky ročně.

Žádné komentáře:

Okomentovat